Theaterproductie: hoe zat het ook alweer?

 • Gouden tijden of een zwarte bladzijde?
  Een productie gemaakt en gespeeld door drie generaties erfgenamen van het voormalig Nederlands Indië. Hoe ervaren zij hun Indische, Molukse en Papoease verleden, cultuur en identiteit in Nederland? De theaterproductie over de dekolonisatie van Nederlands-Indië. Persoonlijke verhalen over hoe zijn hun Indische, Molukse en Papoease identiteit uitdragen in deze tijd van globalisering. Ontroerende verhalen, humor en inzicht over hun kijk op de geschiedenis en boeren nuchterheid.
  We kijken terug op de veranderde verhoudingen: zeventig jaar na het einde van de tweede wereldoorlog, zeventig jaar na de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië en aansluitend het vijfenzestig jaar verblijf van de Molukkers in Nederland. Het zijn bijna te veel historische feiten om op te noemen. We kijken terug en herdenken de gebeurtenissen die met elkaar verband houden.

  Over stichting Samurau:
  Stichting Samurau is een productie bureau en heeft als doelstelling de culturele participatie bevorderen. Wij initiëren, stimuleren, coördineren en organiseren activiteiten en projecten op het terrein van Kunst en Cultuur. Een groot deel van de organisatie wordt uitgevoerd door vrijwilligers en (amateur) kunstenaars.

  Missie:
  Oral History Theater als reflectie doet ontwikkelen. Door het verzamelen en presenteren van individuele verhalen komen er steeds meer tinten op het paneel van de geschiedenis en wordt die geschiedenis ook voor nieuwe generaties invoelbaar. Oral History theater geeft gelegenheid om nieuwe waarheden en nieuwe werelden te leren kennen, die niet van buitenaf bevraagd zijn, maar van binnen uit. Het koloniale verleden van Nederland is nog geen voltooid verleden tijd maar is tot op de dag van vandaag op allerlei wijze terug te vinden in de hedendaagse samenleving. Die sporen zijn niet alleen tastbaar in de aanwezigheid van honderdduizenden postkoloniale migranten uit de voormalige koloniën. Zij die hun eigen geschiedenissen en culturen meebrachten, maar ook in plaatsen, gebouwen en monumenten die met dat verleden verbonden zijn.
  De omgang met het verleden is nog steeds moeizaam. De verschillende geschiedenissen en interpretaties staan soms haaks op elkaar, zeker waar het gaat om het einde van de koloniale samenleving. Dat er alleen ‘iets groots werd verricht’ zullen weinigen meer vinden, maar de recente discussies over de militaire operaties in de periode 1945-1949 laten zien dat de emoties nog steeds hoog kunnen oplopen als het gaat om de wijze waarop Nederland en Indonesië afscheid van elkaar namen. Om nog maar te zwijgen van de verhalen van diegenen die in dit geheel tussen wal en schip raakten: de Indische Nederlanders, de Molukkers en de Papoea’s.
  Oral History theater is kennis doorgeven van cultureel erfgoed. Immers Merantau of Migratie is een wezenlijk onderdeel van de globaliserende wereld. De koloniale geschiedenis is een spiegel voor onze samenleving. Met de verhalen van NU wordt een beeld geschetst over de identiteit en over de mensen die zich door deze verhalen met elkaar verbonden voelen. Gezongen verhalen die nog steeds tot de verbeelding spreken. De voorstelling is zintuiglijk, muzikaal en beeldend uitgewerkt. De theatrale vorm is dienstbaar aan het inzichtelijk maken van de persoonlijke verhalen en geschiedenis.

  Hart voor cultureel erfgoed. Steun ons! !
  De overheidsbezuinigingen zetten de culturele sector in beweging. De omslag naar een cultuursector die minder afhankelijk is van de overheid, is in volle gang. Stichting Samurau ziet het belang in van de alternatieve financieringen en neemt stappen daartoe. De stichting verbreedt haar financieringsmix door een oproep te doen. De productie is reeds gefinancierd en op 26 juni j.l. is de première van start gegaan. Om de productie door heel Nederland te laten toeren is nog geld nodig. We hebben €10.000 nodig om 10 voorstellingen te doen. We hebben reeds een donatiewaarde van €7600 gecrowdfund. We kunnen jouw hulp heel hard gebruiken. Ben jij theaterliefhebber en vind jij het belangrijk dat dit cultureel erfgoed wordt doorverteld? Steun dan onze actie en maak de productie mogelijk door te doneren. Alle donateurs, groot en klein, willen we bedanken en daar doen we graag wat voor terug. De crowdfunding campagne blijft tot 1 januari 2017 online.


  Tegenprestaties:

  Level €15 of meer:
  Wat fantastisch dat je dit cultureel erfgoed steunt! We zijn erg dankbaar voor je donatie.

  Level €25 of meer:
  Bedankt voor je donatie, knoop na afloop van de voorstelling een gesprek aan met je lievelingsspeler!

  Level €50 of meer:
  Wauw. We zijn je heel dankbaar! Als dank wordt je naam als donateur vermeld op de website van stichting Samurau.

  Level €100 of meer:
  We zijn blij met jouw! Als dank voor je donatie wordt je naam als donateur vermeld op de website van stichting Samurau. Daarnaast krijg je bij een voorstelling naar keuze een Indische maaltijd voor 2 personen.

  Level €200 of meer:
  Wat een mooi bedrag! Als dank zetten we het logo van het bedrijf in het programma boekje en op de website van stichting Samurau.

  Level €500 of meer:
  Dit verdient een speciale behandeling. Als dank zetten we het logo van het bedrijf in het programma boekje en op de website van stichting Samurau. Ook wordt het logo meegenomen in de Vlogs van stichting Samurau. Je krijgt 2 entree kaartjes voor een voorstelling naar keuze en een Indische maaltijd.

  Level €1000 of meer:
  De vlag gaat uit! Bedankt voor deze donatie. Als dank zetten we het logo van je bedrijf in het programma boekje en op de website van stichting Samurau. Bovendien wordt het logo meegenomen in de Vlogs van stichting Samurau. Je krijgt 4 entree kaartjes voor een voorstelling naar keuze met een Indische diner achteraf.

  Level €1500 of meer. :
  Wauw. Bedankt voor je steun! We bespreken graag met je wat een passende tegenprestatie is.

 • 0,00 €