George 55 jaar. Gitarist en zanger van het theatergezelschap

George 55 jaar gitarist en zanger van het theatergezelschap: Waarom doe je mee?  Wat hoop je te bereiken met je deelname?

Nou eigenlijk kwam het onverwachts op mijn pad. Ik werd gevraagd door Otek: heb je zin om mee te doen. Ja oke. Eigenlijk niet bij stil gestaan van hoe en wat. Toen bleek dus dat het gaat over een oral history theatervoorstelling over de dekolonisatie van Nederlands-Indië, dit had ik van Otek begrepen. En het lijkt me leuk om hier aan mee te werken los gezien van het muziek maken. En ik hoop dat we hiermee bereiken dat mensen een beetje bewust worden over wie wij Molukkers zijn en waarom wij hier zijn?

Ik heb spontaan ja gezegd en nu ik er verder in verzeild geraakt ben, besef ik me dat ik kan bijdragen aan de bewustwording onder de jongere generaties: Nederlandse, Indische of Molukse kinderen. Ik ben muziekdocent en ik werk dagelijks met kinderen. Velen weten niet wie Molukkers zijn en waar wij vandaan komen. Ik probeer ze uit te leggen wie wij zijn en hoe we hier naartoe zijn gebracht. En dat we geen gastarbeiders zijn en ook geen asielzoekers. Stof tot nadenken. Ik geef niet te veel informatie maar ik vertel wel wie ik ben en waar ik vandaan kom. Van daaruit kunnen zij vragen stellen.

Wat vind jij van de verhalen over de Indische mensen en de Keiezen? Was je bekend met deze verhalen?

Ik ben vijfenvijftig, ik ken deze verhalen wel van uit mijn jeugd. Mijn papa ani is zelf orang Kei, dus ja ik ken die verhalen. En de verhalen van de Indische mensen die ken ik ook. Ik ga altijd met Indische mensen om. Ja ik krijg wel altijd wat mee van wat ze vertellen. Ja op school werd het één en ander verteld en vanuit je omgeving krijg je over Maluku veel mee. Bijvoorbeeld over al die koninkrijken op de Molukken en de keredjaan keredjaan en wat de VOC heeft gedaan. Zo leer jij je plek kennen in de geschiedenis. Dus een stukje bewustwording. Kijk we hebben natuurlijk een voorsprong op anderen want je kent je eigen geschiedenis. En dat leg je niet in één keer uit aan onbekenden.

Wat hoop je te bereiken met je deelname aan deze theaterproductie?

Op korte termijn hoop ik dat men ziet en weet wie de Molukkers zijn, dat ze zelf vragen stellen over de geschiedenis. Want dat is het begin van een proces van bewustwording. Verder hoop ik dat het vandaag een mooie optreden wordt en dat er veel mensen komen kijken en luisteren. En gaan nadenken!

Hoe vind je het om als muzikant mee te werken aan deze theaterproductie?

Ow dat vind ik altijd leuk. Ja en bovendien ik ken Otek, Udi en Johnny al jaren. Dus voor mij was het tik maar af we gaan spelen….

muzikanten

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *