Ron 66 jaar. Indo kesasar en woeste Molukker

Ron je doet mee aan de theaterproductie: ‘Hoe zat het ook alweer?’
Waarom doe je mee? En wat hoop je te bereiken?

Nou ik ben benaderd voor dit stuk om te kijken of het wat voor me is. Ze deed uit de doeken wat de bedoeling is: om de historie van zowel de Molukkers als de Indo’s en Papoea’s in kaart te brengen. Maar dan de persoonlijke verhalen. En dat trok me het meeste aan. Want je hebt natuurlijk genoeg materiaal via boeken enzovoorts. Maar wat me het meeste aantrok was het persoonlijke, de persoonlijke beleving. Mijn ouders die komen beide uit Indonesië, die hebben in de jappenkamp gezeten. De oorlog meegemaakt, de bersiap tijd. Ook Antis doet mee. Nou dan blijkt dat we samen de zelfde achtergrond hebben…

In jouw dialoog met Antis hebben jullie het over woeste Molukker en indo kesasar. Hoe kijk je daar nu tegen aan?

Ja dat was in die tijdsgeest eh. Nu denk je daar veel genuanceerder over. Maar ik heb daar zelf nooit last van ervaren. En ik heb me ook altijd afgevraagd waarom dat is? Antis heeft me dat ook wel verteld, waarom die frustraties bestaan. Juist door dit theaterstuk is me het één en ander duidelijk gemaakt. Want voor mezelf was met name de Molukse achtergrond nog onduidelijk.

Het is de allereerste keer dat ik in een toneelvorm aan zoiets mee doe. Ik heb geen podium ervaring. Het is de eerste keer voor mij. Het was ook best wel spannend. We hadden een try out in Assen bij Xapoe en daarna de Première in Podium Zuidhaege en dat verliep hartstikke goed. Inmiddels onze zevende optreden. Ik wordt alleen maar enthousiaster..

skp1420453c

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *